Jong talent in de watersector
Acht tips om jong talent te benutten
De watersector staat voor enorme uitdagingen. Tegelijkertijd vergrijst de sector enorm en neemt veel instromend talent binnen enkele jaren ook weer afscheid. Fleur van Gool, trainee bij STOWA, onderzoekt daarom wat jonge waterbeheerders nodig hebben om te landen en floreren binnen hun organisaties. Sprankkracht begeleidt haar bij dit project.
Het onderzoek werd dankzij de design thinking methodiek een ontdekkingsreis langs de behoeften en knelpunten van jonge waterbeheerders. Deze worden nu uitgewerkt in een animatiefilmpje over Stowie (de jonge waterbeheerder) en Ston (de ervaren collega). Ondertussen werkt Fleur met een aantal trainees van het Nationaal Watertraineeship (NWT) een aantal oplossingsrichtingen uit.
Voor de Ston’s onder ons alvast een paar tips die Jacqueline gedurende het project heeft opgedaan:
1 | Neem de tijd voor Stowie
Veel jonge waterbeheerders hebben het gevoel dat de collega’s die hen zouden moeten begeleiden nauwelijks tijd voor ze hebben. Daardoor weten jong en ervaren nauwelijks wat ze van elkaar verwachten én durven de jongere collega’s vaak niet al hun vragen te stellen. Dit terwijl die vragen cruciaal zijn om hun weg te vinden.
2 | Toon kwetsbaarheid
Hoewel de jonge talenten dankzij hun uitstekende communicatie- en presentatieskills zelfvertrouwen uitstralen en zelfs over een ‘teflonlaagje’ lijken te beschikken, zijn het net mensen. Soms zelfs heel kwetsbare en onzekere mensen. De last van de wereld rust op hun schouders, zeker bij de vele idealisten die de watersector aantrekt. Moet Stowie het eerste stapje zetten door zich kwetsbaar op te stellen en een ‘domme’ vraag te stellen? Of kun je voordoen hoe dat moet?
3 | Vraag en luister
Deze jonge mensen zijn enorm hongerig naar kennis en kansen om zichzelf te ontwikkelen, maar verzuchten soms ook over hun oudere collega’s ‘gooi er een kwartje in en er komt een betoog van een kwartier uit’. Bevraag je jongere collega en help hem helder te krijgen wat hij nodig heeft. Maak er een sport van om je gouden tip of verwijzing vervolgens zo kort en helder mogelijk te formuleren.
4 | Laat je helpen
Hulp vragen is moeilijk, hulp geven is leuk. Dat geldt niet alleen voor jou, maar ook voor je jongere collega. Bovendien heeft Stowie waarschijnlijk een rugzakje gevuld met kennis en vaardigheden die bij jou of je team ondervertegenwoordigd zijn. Dus schroom niet de rollen eens om te draaien en je jongere collega om hulp te vragen.
5 | Deel je netwerk
Jonge waterbeheerders hebben grote behoefte hun netwerk uit te breiden. Om ervaringen uit te wisselen en kennis aan te boren. Help ze hun netwerk vergroten!
6 | Ondersteun actie
Vers van de opleiding zijn deze nieuwelingen vaak heel gedreven om Nederland flink te verduurzamen. Het tempo – en soms ook de ambitie – waarmee dat in de praktijk gaat valt vaak tegen. Help je jongere collega’s hun ideeën concreet en uitvoerbaar te maken, zodat ze toch stapjes kunnen zetten.
7 | Schrap ‘ja maar’
Vervang in jouw vocabulaire de woordcombinatie ‘ja maar’ met ‘ja en’ en de zin ‘dat hebben we al eens gedaan’, met ‘welke ideeën heb je hier nog meer bij?’. Luister naar hoe het gesprek zich ontvouwt. Zo train je gelijk je brein open en flexibel te blijven…