over Sprankkracht

Sprankkracht werkt vanuit de overtuiging dat iedereen zich wil inzetten voor een duurzamere wereld. Soms is een zetje in de juiste richting nodig. Een luisterend oor, een toevallige ontmoeting, een stukje informatie, een helpende hand, een sprankje hoop.

Sprankkracht luistert naar wat er eigenlijk al is. En geeft daar structuur en uitvoering aan. Om vervolgens met een flinke dosis energie de vaart erin te houden.

Jacqueline Laumans

In 2020 heb ik Sprankkracht opgezet vanuit de behoefte concrete resultaten te boeken op het gebied van duurzaamheid. Zoals topsporters de Olympische Spelen bereiken door iedere dag een klein beetje beter te worden, realiseert onze maatschappij de broodnodige duurzame transities doordat individuen dagelijks kleine stapjes zetten. Door die individuen en hun organisaties te verbinden, kunnen we die transities versnellen.

In iedereen schuilt een wereldverbeteraar. Maar niet iedereen heeft het vermogen of de luxe om ver vooruit te kijken. Het is een sport de gemene delers te vinden waarin mensen en organisaties elkaar kunnen vinden. Heerlijk vind ik het om de vraagtechnieken vanuit mijn journalistieke achtergrond, aangevuld met een vleugje Socrates, in te zetten om erachter te komen wat iemands beweegredenen zijn.

Ik werk graag met waterschappen, gemeenten, provincies, omdat ik het gevoel heb dat duurzame actie plaatsvindt in regio’s, gemeenten en buurten. Decentrale overheden staan midden in de maatschappij. En waar nodig, help ik ze nog meer midden in de maatschappij te staan. Als mede-initiatiefnemer van duurzaam wijkinitiatief Duurzame SteK en begeleider van diverse andere wijkinitiatieven, weet ik als geen ander waar burgerinitiatieven tegenaan lopen. Onder andere in hun samenwerking met overheden.

Kennis is een belangrijke bouwsteen. Want je doet al snel goedbedoeld de verkeerde dingen. Of je maakt keuzes die 10 jaar later onhandig bleken. Hierbij zoek ik naar balans tussen alles willen weten én stappen zetten met de kennis van nu. Als generalist ben ik dan ook graag in gezelschap van experts op het gebied van waterbeheer, energietransitie of landbouw.

Kenmerkend voor mijn aanpak zijn de energie en structuur die ik breng, plus de nieuwsgierigheid die mij in staat stelt partijen te verbinden. Mijn doortastendheid gaat (helaas?) gepaard met een dosis ongeduld.

Naast mijn gezin en talloze creatieve hobby’s gaan mijn vrije tijd en liefde uit naar de zeilsport. Die biedt tegelijkertijd een mooie metafoor voor hoe we ons naar een duurzame toekomst kunnen bewegen, zonder te weten wat we precies tegenkomen. Je kunt je niet voorbereiden op iedere storm, maar wel klaar staan om je zeilen bij te stellen en je koers te verleggen.

Meer weten over mij, mijn opleidingen en interesses? Kijk dan op mijn LinkedIn-profiel.

Nader kennismaken doe ik graag met een kop goede koffie of een wandeling in de natuur.