Lancering aquathermie podcast

transitiekracht

13 september 2023

Samen met adviesbureau Waterprof lanceerde Sprankkracht vandaag de podcast ‘Transitiekracht: in gesprek met de koplopers van aquathermie’. Met deze podcast verkennen we hoe je transities kunt versnellen én bieden we op een laagdrempelige manier een inkijkje in de drijfveren en struikelblokken van verschillende stakeholders. Voor deze reeks zijn we te gast bij een gemeente, een waterschap, een energiecoöperatie, een installatiebouwbedrijf en een wetenschapper.

“Tijdens bijeenkomsten die ik organiseerde zag ik dat als je mensen met verschillende achtergronden en belangen bij elkaar brengt, de beste ideeën ontstaan om de toepassing van aquathermie te versnellen”, zegt Jacqueline. “In de praktijk gebeurt dat nog te weinig, want mensen zijn druk. Zo werd het idee van de podcast geboren om partijen op een laagdrempelige manier met elkaar in verbinding te brengen.”

Samen inzetten voor aquathermie

Sprankkracht zocht de samenwerking op met adviesbureau Waterprof, dat ook gedreven is om partijen in de warmtetransitie met elkaar te verbinden. “Aquathermie is een veelbelovende techniek. Hiermee kun je met thermische energie uit water huizen en andere gebouwen verwarmen en koelen. Maar het is nog best lastig om in de praktijk te brengen”, aldus Jeroen de Bruin van Waterprof.

Samen werkten we het concept verder uit en bezoeken we verschillende stakeholders die vaak een belangrijke rol spelen bij de totstandkoming van een aquathermieproject. Jeroen de Bruin van Waterprof zegt: “Het is echt heel boeiend, leerzaam en leuk om met hen in gesprek te gaan. Een verrijking voor mezelf en hopelijk ook voor de luisteraar.” Behalve kennis over aquathermie, hopen we ook meer generieke praktijklessen op te doen over hoe je transities kunt versnellen.

Vanaf 14 september te luisteren

De serie bestaat uit 6 afleveringen. De teaser is vanaf 14 september hier te luisteren. Vanaf 21 september verschijnt er wekelijks een nieuwe aflevering via Spotify en iTunes. Laat vooral weten wat je ervan vindt!

Veel dank aan Waterprof voor de mooie samenwerking, aan podcastmaker Robin Vinck voor zijn adviezen en de audiobewerking en aan Imre de Groot van Gegist Bestek voor het artwork!

    Transitiekracht